Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stanka Lapter (79) j

Preživjela holokaust, ali je izgubila vjeru u ljudski rod

'Grupa ludbreskih Zidova 1930-ih, sjedokosa gospodja koja sjedi u sredini je Ana Weinrebe, Stankina baka koja je pred 70 godina odvedena u Jasenovac'
Foto: ''
1/3
23.10.2012.
u 12:39

Prije točno 70 godina u logore su deportirani posljednji Židovi s ludbreškog područja, među kojima je bila i Stankina baka. U logorima NDH i Njemačke ubijeno ih je više od 150

– Imala sam 7 i pol godina i jako dobro se sjećam tog dana. Hodala sam u koloni uz majku i plakala zato što moram napustiti svoj dom i zato što nisam sa sobom ponijela svoju novu lutku – počela je svoju priču Stanka Lapter (79) koju su ustaše 22. lipnja 1941. godine, s roditeljima i još 50-ak Židova i pravoslavaca odveli u zatvor u Zagrebu.

– Nisu nas odveli u Jasenovac iz jednostavnog razloga jer u to vrijeme još nije bio sagrađen. Imali smo sreće – suho kaže.

Čuvala lutku

U Zagrebu su iskrcani, obilježeni židovskim znakovima i u pratnji bajuneta odvedeni u zatvor do današnjeg Studentskog centra.

– Lutku koju sam ostavila kod kuće baka mi je uspjela poslati, a od rođaka sam dobila i neki brodić s kojim sam se igrala u fontani ispred Francuskog paviljona – prisjeća se Stanka vremena iz zatvora, a nama kroz glavu lete scene iz filma "Život je lijep". Danas svjesna svega što se događalo Stanka je zgrožena nad zločinima koji su se dogodili njoj i njezinoj obitelji. Baka koja joj je poslala lutku bila je među posljednjim Židovima koji su odvedeni u logore i ubijena je. Njezina druga baka također.

– To su bile dvije pogrbljene starice, uvijek u crnini, tihe... Kada pomislim da su te dvije starice ubili, kako su ih ubili, kakvi su bili njihovi posljednji trenuci – osjećam se strašno – priča Stanka i kaže kako je zbog svega toga izgubila vjeru u ljudski rod.

- Ne vjerujem da se nešto takvo neće opet dogoditi. Pogledajte samo što se događalo u 90-ima. U svijetu ima nečeg groznog i ljudski rod kao da je predodređen za takve strahote – kaže Stanka kojoj je s godinama sve jezivija pomisao na događanja iz 2. svjetskog rata.

Vratili se goli i bosi

Stankina obitelj imala je veze u Zagrebu, pa su za skupinu ludbreških Židova u zagrebačkom zatvoru uspjeli nabaviti propusnice za odlazak u talijansku okupacijsku zonu u Sušak. Grupi Židova dopušteno je da se opredijeli: ili će otići u Sušak ili se mogu vratiti kućama. Svi koji su se vratili, pali su opet u ruke ustašama i ubijeni su, no Stankina obitelj uspjela je stići do Italije, gdje su dočekali kraj rata.

– U Ludbreg smo se vratili 1945. doslovno goli i bosi, no ljudi su nam pomogli da stanemo na noge – priča Stanka koja je pri povratku u Ludbreg imala 11 godina.

Danas živi povučeno u Zagrebu, ima dvoje odrasle djece, a uspomene na Ludbreg još su žive u sjećanjima, i dođu svake godine sredinom listopada, jer ovoga je tjedna obilježeno točno 70 godina kako su u logore deportirani posljednji Židovi s ludbreškog područja, među kojima je bila i baka Stanke Lapter, jedine Židovke s područja Ludbrega koja je živa da današnjim naraštajima priča o strahotama ludbreškog holokausta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije